Reklama

Dobrana para: Jogurt i rabarbar

To połączenie umożliwia stworzenie lekkich i smacznych sezonowych deserów, które potrafią oczarować już od pierwszego spróbowania.

Sezon na rabarbar w pełni i warto go wykorzystać. Ponieważ wkrótce nadejdzie też czas letnich sukienek odsłaniających sporo ciała, najlepiej wybrać desery, które nie zagrażają naszej sylwetce. Połączenie niskokalorycznego rabarbaru ze zdrowym jogurtem naturalnym, będzie doskonałym wyborem. Proponujemy sernik na zimno, bezową roladę i lody.

Ciasto jogurtowo-rabarbarowe

Składniki:

50 g mlecznej czekolady

15 g tłuszczu kokosowego

500 g dmuchanego ryżu w czekoladzie

12 płatów żelatyny

125 g rabarbaru

200 ml soku wiśniowego

Pół opakowania kisielu malinowego

Reklama

100 g + 2 łyżki cukru

1 kg jogurtu naturalnego

2 łyżki soku z cytryny

500 g śmietany kremówki

Opakowanie cukru waniliowego

 Przygotowanie:

Czekoladę, tłuszcz kokosowy i dmuchany ryż posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Na tacce ustawić prostokątną ramę do ciast (25x35 cm), wlać masę czekoladową i odstawić w chłodne miejsce.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Kisiel zmieszać z 3 łyżkami soku wiśniowego. Pozostały sok zagotować z cukrem (2 łyżki) i rabarbarem. Rabarbar odcedzić, sok zagotować powtórnie, dodać kisiel i gotować 1 minutę. Ponownie dodać rabarbar.

 W misce umieścić jogurt, 100 g cukru i sok z cytryny. Żelatynę odcisnąć i roztopić. Dodać 4 łyżki jogurtu, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałym jogurtem. Po około 10 minutach dodać bitą śmietanę z cukrem waniliowym. Masę nałożyć na czekoladowy spód. Dekorować kisielem rabarbarowym. Odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.


 

Rolada jogurtowo-rabarbarowa

Składniki:


500 g rabarbaru

150 g cukru żelującego 2:1

4 białka z jaj

175 g cukru

2 opakowania cukru waniliowego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka białego octu winnego

300 g jogurtu greckiego

do dekoracji: pistacje, listki melisy, cukier puder

olej do formy

Przygotowanie:

Rabarbar pokroić na kawałki, zmieszać z cukrem żelującym i odstawić na pół godziny. Następnie podgrzewać, cały czas mieszając, aż zacznie się pienić. Gotować jeszcze 3 minuty.

Masę przełożyć do miski, ostudzić, od czasu do czasu mieszając.

 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Białka ubić, dosypując połowę cukru. Pozostały cukier wymieszać z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną, dodać do białek wraz z octem i dalej ubijać, aż masa będzie mocna i lśniąca.

Masę wyłożyć na przygotowaną blachę, wyrównać.

Piec w temp. 150 st. przez ok 25 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a spód będzie lekko odchodził od podłoża. Zdjąć, zostawić na chwilę, aby ostygł.

Arkusz papieru rozłożyć na stolnicy i oprószyć cukrem pudrem, na nim ułożyć ciasto bezowe. Przykryć wilgotną ściereczką.

Jogurt wymieszać z opakowaniem cukru waniliowego, rozsmarować na podkładzie bezowym, zostawiając wolny pas o szerokości 1cm od brzegu. Na jogurt nakładać masę rabarbarową. Zawinąć od krótszej strony. Posypać cukrem pudrem i posiekanymi pistacjami. Dekorować listkami melisy.



Lody jogurtowo-rabarbarowe na patyku

Składniki:

200 g rabarbaru

Opakowanie cukru waniliowego

40 g +2 łyżki cukru

250 g greckiego jogurtu

2 łyżki soku z cytryny

6 patyczków do lodów i foremki

Przygotowanie:

Pokrojony rabarbar gotować z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym przez 12 minut (aż zmięknie). Ostudzić i zmiksować.

Jogurt zmieszać z sokiem z cytryny i 40 g cukru. Odstawić w chłodne miejsce. Rabarbarowe puree nakładać do foremek i wstawić do zamrażalnika na 20 minut. Foremki wyjąć, uzupełnić jogurtem, wetkąć patyczki i zamrażać jeszcze 4 godziny


"Robię cuda w seksie" - powiedział, a ona...


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy