Reklama

Domowe bajgle

Dobrze zbilansowany posiłek da nam porcję zdrowej energii na cały pracowity poranek.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • posypka: mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane, kminek lub sól gruboziarnista

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozkrusz w misce. Dodaj 1 łyżkę cukru i 1/4 szklanki letniej wody. Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Posyp 2 łyżkami mąki. Wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w cieple na 15 minut. 

2. Do zaczynu dodaj resztę mąki i wody, sól oraz masło. Wyrób ciasto. Przykryj. Odłóż na godzinę. Z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki (ok. 10) i formuj z nich bułeczki. W każdej palcem zrób dziurkę - odsuwając ciasto na boki. Bajgle przykryj i odłóż do wyrośnięcia. 

Reklama

3. Zagotuj 2 litry wody z 1 łyżką cukru. Wkładaj bajgle - po 3 sztuki. Gotuj minutę. Odwróć na drugą stronę. Gotuj kolejną minutę. Wyjmij łyżką cedzakową. Osusz. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Posyp makiem lub ziarnami. Piecz 15 minut w 200°C do zezłocenia. Wystudź. Rozkrój i przełóż np. serkiem twarogowym z ziołami albo jajecznicą. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy