Reklama

Domowe burgery

​Burgery wołowe to typowe danie kuchni amerykańskiej, które i u nas zyskuje coraz więcej zwolenników. Jego przygotowanie jest niezwykle proste

Składniki dla: 3 porcje

Składniki

  • 50 dag mięsa wołowego z udźca
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • 4 łyżki sosu steak
  • 6 plasterków boczku wędzonego
  • 3 bułki do hamburgerów
  • 10 pieczarek
  • cebula pokrojona w piórka
  • garść rukoli
  • 3 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • olej
  • pieprz czarny
  • sól

Wołowinę oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce.

Do mięsa dodaj przyprawę do grilla i dokładnie wyrób mięsną masę.

Pieczarki oraz cebulę obierz i pokrój w większą kostkę. Usmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do wystudzenia.

Uformuj cztery burgery jednakowej wielkości.

Ułóż je w rozgrzanym piekarniku i smaż na grillu przez 10 minut, przewracając co jakiś czas na drugą stronę.

Podczas grillowania posmaruj je sosem steak.

Reklama

Plastry boczku również ułóż na grillu. Bułki przekrój na połówki, opiecz i posmaruj majonezem. Posyp rukolą.

W tym czasie na patelni rozgrzej olej i usmaż cztery jajka sadzone.

Gotowe kotlety ułóż na bułkach z majonezem i rukolą. Następnie połóż po dwa plasterki boczku, pieczarki i jajka sadzone. Wierzch hamburgerów przykryj pozostałą bułką.

Gotowe burgery zepnij długimi wykałaczkami i podawaj z frytkami oraz sałatką z kapusty.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy