Reklama

Domowe trufle z daktyli

Nie za duże, nie za małe, lecz w sam raz. Idealne, gdy masz chęć na słodkie co nieco.

Składniki

  • 400 g suszonych daktyli bez pestek
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 pomarańcze
  • 100 g orzechów (najlepiej pekan, włoskich lub migdałów bez skórki)
  • ekstrakt waniliowy
  • 100 g ciemnego naturalnego kakao
  • do obtoczenia trufli: kakao w proszku, posypka z orzeszków lub puder owocowy

Sposób przygotowania:

1. Daktyle pokrój na mniejsze kawałki. Z pomarańczy wyciśnij sok. Daktyle razem z sokiem umieść w garnku, przykryj pokrywką i gotuj do całkowitego odparowania soku i zgęstnienia masy. Co chwilę mieszaj, bo składniki łatwo się przypalają. 

2. Orzechy zmiksuj na drobne kawałki. Czekoladę drobno posiekaj (możesz użyć też gotowych drobinek czekoladowych). Następnie wymieszaj z 1 szklanką wiórków kokosowych. 

3. Masę daktylową zblenduj na gładko. Jeszcze gorącą połącz z rozdrobnionymi orzechami, czekoladą, wiórkami, kakao i ekstraktem waniliowym. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniała. 4. Ze schłodzonej masy uformuj w dłoniach kuleczki i obtocz je w ulubionej posypce - kakao, pudrze owocowym, wiórkach lub orzeszkach.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy