Reklama

Domowy pischinger

Jeśli tort robisz z dużych wafli, po schłodzeniu pokrój go w trójkąty. Użyj ostrego noża – po każdym cięciu zanurzaj go w gorącej wodzie.

Składniki

  • 15 dag gorzkiej czekolady,
  • 20 dag małych okrągłych suchych andrutów (może być też normalna duża paczka kwadratowych),
  • 20 dag masła,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej,
  • 10 dag słodzonego twarożku

Przygotowanie:

Łyżkę masła odłożyć, resztę zmiksować na gładką masę. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z masą maślaną. 2/3 czekolady stopić w kąpieli wodnej, dodać do masy. Skórkę pomarańczową posiekać jak najdrobniej, wymieszać z całością.

Wafle posmarować masą, przykrywać kolejnym, smarować masą itd. - powinno być ok. 6 warstw. Ostatnią, wierzchnią warstwę pozostawić suchą. Przycisnąć deską, obciążyć, schładzać ok. 2 godzin.

Resztę czekolady zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Brzegi zastudzonych wafli posmarować twarożkiem i obsypać wiórkami czekoladowymi. Resztki wiórków roztopić z odłożonym masłem, utrzeć, polać wafle z wierzchu. Schłodzić.

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: ciasta bez pieczenia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy