Reklama

Dorsz z warzywami i kaszą gryczaną w bulionie

Delikatna zupa rybna z kaszą gryczaną i warzywami.

Składniki

  • 150 g polędwicy z dorsza
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • 300 ml bulionu rybnego
  • marchewka
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka cukru
  • łyżka octu ryżowego
  • 200 g kaszy gryczanej, ugotowanej
  • pół pęczka kolendry
  • 3 łyżki oleju
  • dymka

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy bulion rybny. Dodajemy pokrojoną w zapałkę marchew, szalotkę. Wlewamy sos sojowy oraz cukier. Gotujemy całość 4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polędwice z dorsza dokładnie osuszamy oraz solimy. Rozgrzewamy patelnie z olejem. Rybę smażymy 3 minuty z jednej strony. Przewracamy na drugą stronę, dodajemy zimne masło. Dorsza podczas smażenia oblewamy rozpuszczonym masłem. Następnie zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. W głębokim talerzu układamy na spodzie ugotowaną kaszę gryczaną, na niej rybę z warzywami. Całość zalewamy bulionem do ¾ wysokości kaszy. Dekorujemy liśćmi kolendry oraz dymką. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy