Reklama

Drożdżowa z warzywami

Wystarczy ciasto i pyszne, świeże, sezonowe warzywa, aby przygotować niebanalną tartę na obiad lub kolację.

Czas przyrządzenia: 40 minut

Składniki na spód

  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 dag roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc.
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 1 średnia cebula
  • 40 dag cukinii
  • 20 dag małych pomidorów, np. wiśniowych
  • 8 dag zielonego groszku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • sól i pieprz

Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz 3 łyżki ciepłej wody, dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj jajko, śmietanę, sól, 100 ml ciepłej wody, masło oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło. Cebulę drobno posiekaj. Cukinię dokładnie umyj, osusz, pokrój w talarki. Umyte pomidorki przekrój na pół. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie przełóż ją do miseczki a na patelni rozgrzej pozostały olej, włóż cukinię, duś ok. 5 min. Na koniec lekko posól. 

Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej śmietankę, dodaj posiekaną natkę oraz cebulę, wymieszaj. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.

Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki przygotowanej formy. Na spodzie rozłóż plastry cukinii, pomidorki oraz groszek. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz 30-35 minut w temperaturze 180°C.

32/2016 Świat i Ludzie

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy