Reklama

Drożdżowe buchty z owocami

Słodka domowa przekąska? Wypróbuj przepisu na wschodni deser- drożdżowe buchty z owocami.

Składniki

  • 350 g mąki
  • 120 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 15 g drożdży
  • 80 g roztopionego masła
  • 50 g cukru plus 3 łyżki
  • 300 g rozmrożonych wiśni lub malin
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Drożdże zalej mlekiem. Wsyp łyżkę cukru i mąki, i odstaw na 10 minut. 

2. Do zaczynu dodaj resztę cukru i mąki, cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli i 50 g roztopionego masła. Zagnieć gładkie ciasto i przełóż je do miski. Przykryj i odstaw na godzinę. 

3. Ciasto podziel na części. Każdą rozpłaszcz na dłoni. Nałóż porcję owoców i uformuj małą bułeczkę. 

4. Tortownicę wyłóż papierem. Buchty ułóż obok siebie i posmaruj masłem. Piecz w 180 st. C przez 35 minut. Podawaj z bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy