Reklama

Drożdżowe rogaliki

Miły czas, gdy nie spieszymy się i delektujemy smakowitym początkiem dnia.

Składniki na ciasto

  • 560 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 g margaryny

Składniki ponadto

  • ulubiony dżem lub twarda marmolada
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier
  • gruba rafinada

Sposób przygotowania:

1. Tłuszcz roztop w rondelku. Do miseczki wkrusz drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru i ¼ szklanki mleka, wymieszaj. Wsyp 3 łyżki mąki. Wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj pozostałe mleko, cukier, jajka, wystudzony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do miski. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło. 

2. Wyrośnięte ciasto podziel na 4-5 części. Każdą rozwałkuj na koło. Wytnij z niego trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nałóż 1 łyżeczkę dżemu lub marmolady. Zwiń od podstawy w kierunku wierzchołka (koniec wierzchołka zawiń pod spód rogalika). 

3. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na ok. 30 min. Jajko wymieszaj z mlekiem. Posmaruj wierzchy rogalików. Posyp cukrem. Piecz ok. 15 min w temperaturze 180°C.


Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy