Reklama

Dżem z moreli i migdałów

Szukasz oryginalnego pomysłu na dodatek do ciast, naleśników i kanapek? Polecamy przepis na domowy dżem z moreli i migdałów.

Składniki

  • 1 kg dojrzałych moreli
  • 250 g suszonych moreli
  • 250 ml białego wina
  • 100 g migdałów
  • 300 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

1. Suszone morele kroimy w drobną kostkę po czym wkładamy do szklanej miseczki, dodajemy migdały i zalewamy białym winem. Odstawiamy na noc do lodówki. 

2. Świeże morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny oraz pomarańczy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. 

3. Przekładamy je do rondla i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym chowamy do lodówki. Następnego dnia ponownie zagotowujemy, dodajemy suszone morele z migdałami i dusimy ok. godziny. Dżem przekładamy do słoików.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy