Reklama

Dziurawiec na niedokwasotę

Wiele osób cierpi z powodu niedoboru kwasu solnego w soku żołądkowym.

Powoduje to złe wchłanianie pokarmu i szereg nieprzyjemnych objawów: uczucie przepełnienia w żołądku, wzdęcia, pieczenie, mdłości, gazy i odbicia. Mogą również wystąpić biegunki albo zaparcia.

Zdaniem fitoterapeutów kwas solny w żołądku jest tak ważny, że należałoby zakazać sprzedaży preparatów, które go zobojętniają (stosowanych w przypadku nadkwaśności czy zgagi). Ojciec Grzegorz Sroka, franciszkanin z Rychwałdu, zaleca osobom z niedoborem kwasu solnego regularne stosowanie specjalnej mieszanki ziołowej.

Przepis:

ziele dziurawca (100 g), ziele podróżnika (50 g), korzeń arcydzięgla (50 g), ziele krwawnika (50 g), liść mięty pieprzowej (50 g), owoc kminku (50 g), ziele tysiącznika i ziele bobrka (po 20 g).

Reklama

Przygotowanie i kuracja: zioła należy zmieszać, wsypać łyżeczkę na szklankę wody, ogrzać do wrzenia (trzeba pilnować, żeby nie zaczęły się gotować). Następnie odstawić na 10 minut pod przykryciem.

Gorącą mieszankę ziołową trzeba pić codziennie, na godzinę przed każdym posiłkiem.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy