Reklama

Fajitas z kurczakiem

Masz ochotę na prawdziwie rozgrzewający obiad? Polecamy przepis na smakowite, meksykańskie fajitas z kurczakiem i warzywami.

Składniki

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżeczka chili w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 3 kolorowe papryki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • placki tortilli
  • szczypior/ kolendra
  • awokado

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na wąskie paski. Doprawiamy solą, pieprzem, połową kminku, wędzoną papryką, musztardą djion, łyżką soku z limonki i oliwy. Dokładnie mieszamy, a następnie odkładamy do zamarynowania na minimum pół godziny, najlepiej na całą noc. Oczyszczoną paprykę z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem, resztą kminku, chili w proszku, oregano, łyżką soku z limonki oraz oliwy. Na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) z oliwą smażymy najpierw kurczaka 7 minut, następnie paprykę 7 minut oraz na końcu cebulę posiekaną w piórka wraz z czosnkiem przez 5 minut. Gotowe fajitas podajemy na podgrzanym placku tortilli z ćwiartkami limonki oraz pokrojonym awokado. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy płatkami chili. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy