Reklama

Falafele na orientalny lunch

Kanapka to za mało! Zobacz, co pysznego możesz przyrządzić wieczorem i wziąć rano w pudełku do pracy.

Składniki

  • 20 dag suchej ciecierzycy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta sody
  • 1/2 pęczka
  • natki pietruszki
  • 1 szklanka oleju do smażenia
  • po szczypcie mielonego pieprzu, kuminu, kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej

Składniki dodatkowe

  • 10 dag kuskusu
  • 1/2 główki kapusty czerwonej
  • po 1 łyżce oliwy i soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ciecierzycę opłukać, zalać dużą ilością wody, moczyć ok. 8 godzin. Wypłukać, odcedzić, zemleć w blenderze lub w maszynce do mięsa razem z cebulą, czosnkiem, sodą i łyżeczką soli. Pod koniec blendowania, gdy ciecierzyca będzie się kleić, dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawy korzenne. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, smażyć partiami na rozgrzanym oleju. 

2. Kapustę umyć, poszatkować, posolić, zostawić na 20 min. Opłukać, osączyć, doprawić sokiem, oliwą, solą i pieprzem. 

3. Kuskus wsypać do miski o szerokim dnie, zalać osolonym wrzątkiem na wysokość 1 cm ponad kaszę, przykryć, zostawić na 10 min. Gdy wchłonie wodę, przemieszać widelcem. Wszystkie składniki spakować do pojemnika.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy