Reklama

Fasolka szparagowa z chrupiącym boczkiem

Idealny pomysł na szybką kolację.

Składniki

  • 1 kg fasolki szparagowej dowolnego koloru
  • 250 g boczku w kawałku lub plastrach
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Fasolkę obieramy i blanszujemy ok. 2 minuty w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Odstawiamy na durszlaku, by odciekła. 

2. Boczek kroimy w kostkę lub większe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię. Podsmażamy na dużym ogniu, by tłuszcz się wytopił, a boczek skruszał. Dodajemy fasolkę i chwilę smażymy, mieszając. 

3. Przekładamy fasolkę do żaroodpornego naczynia, posypujemy tartym parmezanem i pieczemy ok. 10 minut w 200°C. 

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy