Reklama

Faszerowane cebule

W faszerowanych warzywach najfajniejsze jest to, że można je przygotować znacznie wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed obiadem. Wówczas mocniej przechodzą smakiem, więc wychodzi im to na dobre. Cebulki faszerowane soczewicą są lekkie i pożywne zarazem. Wyglądają ślicznie w swoich małych kapeluszach. Możesz faszerować je, czym tylko chcesz, ale dodatek kwaśnych pomidorów w farszu dobrze zrobi słodkawej cebuli.

Kiedy już wypróbujesz tę wersję, eksperymentuj i faszeruj cebulki nadzieniem z pomidorów. Zapiecz je wówczas z gęstym aromatycznym sosem pomidorowym.

Czas przyrządzenia: 60 minut + 20–25 minut zapiekania
Składniki dla: 2-4

Składniki

  • 4 duże czerwone cebule (ok. 500 g)
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 średnia biała cebula (ok. 100 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • ¼ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1 szklanka czarnej soczewicy beluga namoczonej
  • przez noc w zimnej wodzie (ok. 200 g,
  • może być też brązowa lub zielona)
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skory (400 g)
  • 400 ml wody
  • 4 gałązki świeżego oregano albo majeranku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Obierz czerwone cebule i odetnij końcówki z korzonkami (spiczaste końce zachowaj). W garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj tymianek i wrzuć cebule, gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż zmiękną. Odcedź i wystudź. Kiedy cebule się gotują, przygotuj farsz.

Białą cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i utrzyj na tarce o małych oczkach. Pieczarki oczyść i drobno pokrój. Do głębokiej patelni wlej 2 łyżki oliwy, dodaj posoloną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż warzywo się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż przez 3 minuty. Wrzuć pieczarki i wędzoną paprykę, jeśli jej używasz, i smaż, aż pieczarki puszczą sok. Odparuj. Grzyby powinny być lekko przysmażone.

Reklama

Wtedy dodaj odcedzoną i wypłukaną na sicie soczewicę, pomidory z puszki i 400 ml wody (najlepiej wlać wodę do puszki po pomidorach, by dokładnie wypłukać sok). Zagotuj sos, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż soczewica zmięknie, a sos zgęstnieje. Wtedy dodaj posiekane liście oregano lub majeranku oraz drobno pokrojoną natkę. Wymieszaj farsz dokładnie i dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół).

Ugotowanym cebulom odetnij spiczasty koniec o grubości około 2 cm. Nie wyrzucaj końcówek, przykryjesz nimi faszerowane warzywa. Za pomocą widelca lub małej łyżeczki wyjmij z każdej cebuli środek, zostawiając 2-3 zewnętrzne warstwy. Wydrążone środki wykorzystaj do zupy lub sosu. Cebule umieść w głębokim naczyniu do zapiekania, środek każdej napełnij farszem i przykryj odciętą końcówką. Jeśli zostanie trochę farszu, rozłóż go między cebulami. Wstaw naczynie do piekarnika na 20-25 minut, aż cebulki ładnie się zrumienią. Danie podawaj od razu z mieszanką sałat i rukoli, skropione oliwą i sokiem z cytryny. Zamiast czerwonej cebuli możesz użyć białej, ale ta pierwsza ładniej się prezentuje.

Przepis pochodzi z książki "Sezonowe warzywo" Dominiki Wójciak.

Zobacz także:





Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy