Reklama

Faszerowane pomidory

Faszerowana papryka i bakłażan to klasyk- polecamy małą odmianę. Wypróbuj przepis na pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Pycha!

Składniki

  • 4 średnie pomidory
  • 20 dag mielonego mięsa
  • mała cebula
  • 5 dag ugotowanego ryżu
  • 1/2 kajzerki
  • kromka tostowego chleba bez skórki
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz
  • chili, oregano, słodka papryka

Sposób przygotowania:

1. Zetnij wierzchy pomidorów od strony ogonka. Odłóż je. 

2. Usuń gniazda nasienne, zostawiając miąższ. Mięso wymieszaj ze startą na tarce cebulą, namoczoną i odciśniętą bułką, przyprawami oraz ugotowanym ryżem. 

3. Napełnij pomidory farszem i przykryj odciętymi wierzchami. Umieść w żaroodpornym naczyniu. 

4. Gniazda nasienne zmiksuj z ketchupem, chlebem tostowym, solą i pieprzem. Wstaw sos do lodówki. Pomidory piecz ok. 30 minut w 190°C. Polej sosem.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy