Reklama

Filety ze szpinakiem

Nadziewane filety z kurczaka wyśmienicie smakują i smakowicie wyglądają podane z długoziarnistym ryżem i lekką sałatką ze świeżej chrupiącej papryki.

Składniki

  • 2 duże, podwójne piersi z kurczaka
  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • olej do natłuszczenia naczynia do zapiekania
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
  • przyprawa do drobiu, płatki papryczki chili

1. Piersi kurczaka umyć, pokroić na 4 części. Rozbić tłuczkiem na dosyć cienkie płaty (ale należy robić to ostrożnie, żeby się nie rozpadły). Posypać przyprawą do drobiu, solą i pieprzem. Przykryć folią, wstawić do lodówki na minimum godzinę.

2. Rozpuścić masło na patelni. Wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Zeszklić, dodać rozmrożony szpinak. Przykryć, dusić na małym ogniu 15 min, następnie zdjąć pokrywkę, by nadmiar płynu odparował. Doprawić solą, pieprzem i gałką.

3. Masą smarować płaty mięsa. Posypać chili, zwijać roladki, spiąć szpikulcami. Układać w formie wysmarowanej olejem, skropić oliwą, przykryć. Piec w temp. 180°C przez ok. 25 min, a potem jeszcze 10 min bez przykrycia, by się przyrumieniły.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy