Reklama

Flaczki z kalmarów

Flaczki w wersji z owocami morza według przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki

  • ½ kg - mrożonych tubek kalmarów
  • mleko do namoczenia
  • kilka grzybów suszonych
  • 1 łyżka - masła klarowanego
  • 1 - marchewka
  • 1 - pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 - cebula
  • biała część pora
  • 1 l - wody
  • 2 - liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka - suszonego majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • lubczyk
  • sok z ½ cytryny
  • natka pietruszki do dekoracji

Przepis pochodzi z 366. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Kalmary rozmrozić, zalać mlekiem i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie przelać przez sito i wypłukać pod bieżącą wodą. Grzyby namoczyć w wodzie. W garnku rozgrzać masło klarowane. Wrzucić pietruszkę, marchewkę i seler - wszystkie warzywa starte na jarzynowych oczkach.

Po chwili dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojoną białą część pora. Zalać wodą, przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i suszonym majerankiem oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dorzucić grzyby, wlać też wodę, w której się moczyły. Przykryć i gotować do miękkości. Kalmary pokroić tak, by powstały krążki.

Reklama

Wrzucić do gotujących się warzyw. Pod koniec dodać posiekany lubczyk. Gotować najwyżej 10 minut. Zakwasić sokiem z cytryny. Na talerzu udekorować natką pietruszki.


Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy