Reklama

Frittata z bakłażanem i pieczarkami

Pożywna frittata z warzywami i pieczarkami to wyśmienite danie na początek dnia.

Składniki

  • 0,5 cukinii
  • 0,5 bakłażana
  • 4 jajka
  • 2 szalotki
  • łyżka masła
  • szczypta pieprzu i soli
  • cytryna
  • 150 ml jogurtu
  • 150 ml śmietany 18%
  • szczypiorek

Bakłażan kroimy wzdłuż na pół, następnie na plasterki. Analogicznie robimy z cukinią. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki, szalotkę drobno siekamy. 

Do miseczki wlewamy jogurt, na tarce ścieramy skórkę z cytryny oraz wyciskamy sok. Dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy. 

Do oddzielnej miseczki wbijamy jajka, wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy do smaku i energicznie mieszamy w celu uzyskania jednolitej masy.

Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szalotkę i smażymy do zarumienienia, następnie pieczarki, bakłażan. Po podsmażeniu składników wlewamy masę jajeczno-śmietanową.

Frittatę zdejmujemy z patelni, kroimy na części i polewamy jogurtem z cytryną, posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy