Reklama

G Riz

Przepis z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni".

Składniki

  • ryż kleisty
  • mocno wysuszone kiełbaski (np. chińskie lap cheong)
  • dymki
  • parmezan
  • trawa cytrynowa
  • czosnek
  • galangal
  • orzeszki piniowe
  • suszone grzyby shitake, namoczone, drobno pokrojone
  • sos ostrygowy
  • biały pieprz
  • liście zielonej herbaty, lekko namoczone
  • mąka
  • panierka panko
  • jajka
  • czerwone papryczki chili
  • olej

Sposób przygotowania:

Ugotuj kleisty ryż.

Pokrój kiełbaski i przez chwilę gotuj w rondlu, aż rozpuści się tłuszcz. Dodaj dymkę i czosnek, smaż aż uwolni się ich aromat, a następnie dodaj grzyby. Dodaj kleisty ryż i dobrze wymieszaj. Dodaj startą na tarce trawę cytrynową, parmezan, galangal i orzeszki piniowe. Dopraw odrobiną sosu ostrygowego, sosu rybnego oraz białym pieprzem. Odstaw na bok do ostygnięcia.

Ubij jajka z niewielką ilością sosu rybnego.

Uformuj z masy ryżowej kulki o wielkości piłki do golfa.

Reklama

Wymieszaj liście zielonej herbaty z panierką panko.

Obtocz kulki w mące, strzepując nadmiar z ich powierzchni. Zamocz kulki w jajku. Następnie obtocz je w panierce panko połączonej z herbatą. Dociśnij powierzchnię kulki ręką, aby przykleiły się do niej liście herbaty.

Smaż kulki w głębokim tłuszczu.

Sos:

Posiekaj dymkę, papryczki chili i czosnek. Przełóż do miski. Podgrzej łyżkę oleju i wlej go do miski z pozostałymi składnikami. Uwaga! - może pryskać.

Przepis pochodzi z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni". Tytułowy bohater, słynny stylista i projektant mody, podróżuje w pogoni za swoją pasją w różne zakątki świata odkrywając, jak chińska kuchnia zmieniła się poza granicami kraju. Premierowe odcinki w poniedziałki o godz. 22.00 na kanale Nat Geo People

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy