Reklama

Gazpacho

Prosta w przygotowaniu zupa idealna na upały? Gazpacho! Wypróbuj przepis na tę popularną zupę na bazie pomidorów i ciesz się wyjątkowym smakiem.

Składniki

  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 2 kromki białego chleba
  • czerwona cebula
  • spory ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki lub świeża bazylia
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. 

2. Połowę chleba moczymy w wodzie, odsączamy i miksujemy na gładko razem z cebulą, czosnkiem, pomidorami, ogórkiem oraz 3 łyżkami oliwy. 

3. Do zmiksowanej masy dodajemy 100 ml wody, posiekaną natkę pietruszki oraz ocet. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Z reszty chleba robimy grzanki. Podajemy z listkiem bazylii lub natką pietruszki. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy