Reklama

Granola kokosowo-żurawinowa

Domowej roboty.

Składniki

  • 220 g płatków owsianych
  • 20 g otrębów owsianych
  • 45 g wiórków kokosowych
  • 40 g płatków migdałowych
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 10 suszonych moreli
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego, sezamowego lub arachidowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Rozgrzewamy piekarnik do 150˚C. Mieszamy ze sobą płatki i otręby owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokrojone morele i żurawinę. Wysypujemy je na blachę do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 8 minut. Miód i olej mieszamy i zagotowujemy w garnuszku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy aromat waniliowy. Tak przygotowanym syropem polewamy mieszankę owsiano-kokosową, dokładnie mieszamy. Ponownie wykładamy całość na blachę i wstawiamy na kolejne 8 minut do piekarnika. Granolę studzimy i przesypujemy do szczelnego pojemnika. Podajemy z jogurtem, mlekiem lub miodem - jako deser.

Reklama

Piotr Kucharski

Przepis pochodzi z książki: Pysznie i zdrowo od rana do wieczora

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy