Reklama

Grillowane szparagi z cytrynową śmietaną z sera koziego

Nic nie zwiastuje wiosny lepiej niż zielone pędy szparagów przebijające się przez rozmarzającą ziemię. To one jako pierwsze ożywiają półki warzywniaków po zimowych miesiącach.

Szparagi są doskonałe i na surowo, i po ugotowaniu, a tu je lekko zgrillowałam i ułożyłam na wykwintnym łożu ze śmietany z sera koziego o cytrynowym aromacie. Ten sos nadaje się znakomicie do pieczonych warzyw, a nawet prostych zielonych sałatek.

Składniki

  • 450 g / 1 pęczek szparagów
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub ghi
  • oliwa tłoczona na zimno do podania
  • (opcjonalnie) drobna sól morska

Składniki na cytrynową śmietanę z sera koziego

  • 100 g miękkiego sera koziego
  • 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty
  • skórka z 1 cytryny
  • 1½ łyżeczki oliwy tłoczonej na zimno
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • drobna sól morska

Przygotowanie:

Mocno rozgrzej grill lub patelnię grillową. Odłam twarde części szparagów w miejscu, w którym same pękają pod naciskiem. Każdy natrzyj odrobiną oleju kokosowego.

Piecz szparagi około 5 minut, aż pojawią się na nich ślady żeberek grilla. Odwróć i piecz jeszcze kilka minut, aż każdy szparag zmięknie i będzie ładnie upieczony.

Reklama

W międzyczasie zrób śmietanę: zmiksuj w blenderze kozi ser, czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz oliwę na gładką masę o konsystencji śmietany. Jeśli trzeba ją rozcieńczyć, dodaj od 1 do 3 łyżek wody. Posól.

Na każdy talerz wylej trochę sosu i rozłóż po kilka szparagów. Jeśli chcesz, skrop oliwą i obficie posól. Na bogato! Połóż szparagi na ugotowanym dzikim ryżu z soczewicą, dodaj prażone pistacje i skrop śmietaną z koziego sera.

Przepis pochodzi z książki Sarah Britton "My New Roots"


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy