Reklama

Gruszki pod kruszonką owsianą

Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" poleca przepyszny deser - gruszki zapiekane pod kruszonką.

Składniki

  • 3 duże gruszki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 4 łyżki płatków owsianych

Składniki do podania

  • lody waniliowe
  • garść orzechów włoskich

Gruszki pod kruszonką owsianą - przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier trzcinowy i zimne masło. Wsypać płatki owsiane i posiekać. Wyrobić, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny.

Na patelni roztopić cukier trzcinowy. Z gruszek wyciąć gniazda nasienne, owoce pokroić w dużą kostkę i wrzucić do karmelu. Dodać masło i wymieszać. Gdy gruszki puszczą sok, przełożyć do kokilek. Posypać drobno pokrojonymi orzechami i kruszonką (rozdrobnić w palcach lub zetrzeć na tarce jarzynowej).

Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (grzałka górna).

Podawać z lodami waniliowymi.

Reklama

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Gruszki pod kruszonką owsianą krok po kroku - zobacz film:

Zobacz także inne przepisy na Desery Ewy Wachowicz:

Jabłecznik z budyniem winnym

Jagodzianki



Polsat
Dowiedz się więcej na temat: deser | Przepisy Ewy Wachowicz | Ewa Wachowicz przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy