Reklama

Gulasz po burgundzku

Znakomite, aromatyczne danie na cały weekend. Palce lizać!

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny (łopatka, pręga, rozbratel)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 szalotki lub 4 cebulki perłowe
  • 2 marchewki
  • 15 małych pieczarek
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4-5 łyżek mąki
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokrój w większą kostkę, a mięso wołowe w 3-4 cm kawałki. Marchew obierz i potnij w plasterki. Czosnek obierz i zmiażdż. 

2. Boczek zrumień na patelni. Przełóż do żaroodpornego garnka. Na tłuszczu ze smażenia boczku partiami obsmażaj wołowinę. Mięso przełóż do garnka. Na reszcie tłuszczu (ew. z dodatkiem łyżki masła) podsmaż czosnek z marchewką. Oprósz mąką. Przełóż do garnka z mięsem. 

3. Do garnka wlej bulion i wino. Dodaj przecier, listki laurowe, sól i pieprz. Wymieszaj i zagotuj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz pod przykryciem przez ok. 2,5 godziny. Szalotki posiekaj i razem z całymi pieczarkami zeszklij na pozostałym maśle. Dołóż do mięsa po 2 godzinach pieczenia.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy