Reklama

Gulaszowa z włoską kapustą

Zamiast karkówki użyjmy mięsa gulaszowego z indyka.

Składniki

  • po 400 g marchwi, kapusty włoskiej i ziemniaków
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • 250 g rzepy
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 500 g karkówki wieprzowej
  • olej
  • sól, pieprz
  • papryczka chili
  • 2 łyżki ostrej musztardy

1. Warzywa obieramy i myjemy. Marchew kroimy w plastry, ziemniaki, cebulę i rzepę w kostkę, a chili w cienkie paseczki. Kapustę siekamy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, przekładamy warzywa i krótko podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.   

2. Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Oprószamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, żeby się podrumieniło. Przekładamy do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut. Musztardę rozprowadzamy kilkoma łyżkami bulionu, dodajemy do zupy, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zupa gulaszowa powinna być gęsta.

Reklama

3. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i niezbyt drobno siekamy. Posypujemy nią zupę, którą podajemy w garnku lub przelewamy do wazy. Jest doskonała z tostami posmarowanymi masłem czosnkowym.  

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama