Reklama

Hamburger i cielęcina według Magdy Gessler

Przestawiamy dwa przepisy Magdy Gessler.

Cała prawda o hamburgerze

Przepis dla 4 osób

Składniki:

- 500 g wołowiny z lekkim przerostem tłuszczu (np. rostbefu, karkówki)

- 100-150 ml bulionu

- 4 bułki sezamowe

- 2 liście sałaty rzymskiej

- 2 kiszone ogórki

- 1 czerwona cebula

- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

- 3 cm korzenia imbiru

- 0,5 łyżeczki białej gorczycy

- 0,5 łyżeczki ziaren kolendry

- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

- keczup

- musztarda

- majonez

- sól

Przygotowanie:

Wołowinę zmiel, dopraw zmieloną kolendrą, gorczycą, pieprzem kajeńskim, pieprzem cytrynowym, solą i startym imbirem. Mięso wymieszaj z zimnym bulionem i dobrze wyrób rękami. Uformuj 4 okrągłe kotlety. Bułki przekrój. Sałatę umyj i osusz. Ogórka i obraną cebulę pokrój w talarki. Patelnię grillową mocno rozgrzej. Kotlety spłaszcz i grilluj z obu stron do zrumienienia. Na tej samej patelni podpiecz bułki. Na płaskie części bułek wyłóż po łyżce majonezu, musztardy i keczupu, pół liścia sałaty, kotlet obficie posmarowany keczupem, talarek cebuli i ogórka i znowu majonez i musztardę. Przykryj wierzchem bułki, zepnij patyczkiem do szaszłyków i podawaj.

Reklama

Cielęcina po polsku w sosie własnym



Przepis dla 4 osób

Składniki:

- 1 kg cielęciny bez kości

- 125 ml wody

- 1 główka czosnku

- 3 łyżki klarowanego masła

- 2 pęczki dymki

- sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C. Cielęcinę umyj, osusz, obwiąż sparzoną bawełnianą nicią, formując w zwartą pieczeń. Oprósz ją pieprzem i delikatnie posól. Mięso obsmaż na klarowanym maśle, następnie przełóż do brytfanki, polej masłem, na którym się smażyło. Dymki umyj, główkę czosnku przekrój w poprzek, dodaj do formy z mięsem. Całość zalej wodą. Brytfankę przykryj folią aluminiową lub pokrywką. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Przed podaniem cielęcinę pokrój w grube plastry i polej sosem powstałym podczas pieczenia. Podawaj z dymką i czosnkiem.

Przepisy pochodzą z książki "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler".

 


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy