Reklama

Indyk jak burger z batatem

Burger z bułeczkami razowymi i indykiem w towarzystwie aromatycznych frytek z batata.

Składniki

  • filet z piersi indyka

Składniki na frytki

  • 4 bataty
  • rozmaryn
  • ostra czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Składniki na marynatę

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku

Składniki dodatkowe

  • bułki razowe
  • sałata
  • pomidor
  • cebula czerwona

Przepis pochodzi z 337. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Do miski wlać ocet balsamiczny i olej arachidowy. Dodać musztardę, majonez, sól i pieprz oraz paprykę. Dorzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Zamarynowany filet piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C. Od czasu do czasu polać sosem, który powstaje podczas pieczenia.

Bataty pokroić. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Oprószyć rozmarynem i ostrą papryką. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą i upiec w piekarniku (20 minut, 200 st. C).

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy