Reklama

Islandzkie kotlety mielone z ryby

Składniki na 4 porcje

  • 60 dag filetów z dorsza
  • 2 jaja
  • 3 łyżki mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebulę oczyścić, obrać, pokroić w drobną kostkę.

2. Ryby oczyścić, usunąć skórę i ości, zemleć w maszynce lub posiekać albo. Dodać jaja, mleko, cebulę, połowę koperku, mąkę ziemniaczaną, połowę pszennej, pieprz i sól, wymieszać.

3. Zwilżonymi rękami uformować 8 kulek, lekko je spłaszczyć, obtoczyć w mące. Kotlety smażyć na rumiano na oleju, zdjąć. Położyć na patelnię pozostałe masło i mieszając, rozpuścić przysmażone resztki, dodać śmietanę, koper, doprawić do smaku. Powstałym sosem polać kotlety.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy