Reklama

Jabłka w karmelu

Antonówki, papierówki, kosztele, malinówki… W naszych sadach drzewa się od nich uginają. Jeśli jeszcze ich nie przetwarzałaś, może uda się w tym roku.

Składniki

  • 3 kg antonówek
  • 1 kg cukru (mniej, gdy jabłka są słodkie)
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Wsyp do garnka i  zasyp cukrem. Wstrząśnij i odstaw na całą noc, by puściły sok. 

2. Odlej do garnuszka sok i go zagotuj. Powstanie z niego bursztynowy syrop. Resztę jabłek zagotuj - krótko, wystarczy, że zaczną wrzeć. Wtedy dodaj skórkę otartą z wyszorowanej cytryny i wyciśnij sok. Wsyp cynamon i wymieszaj. 

3. Gorące jabłka nakładaj do słoiczków (zostaw 2 cm przestrzeni od góry) i zalewaj syropem. Zakręć.  

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy