Reklama

Jajka z sosem pomidorowym

Szybkie danie z patelni.

Składniki

  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • biała cebula
  • garść zielonych oliwek pokrojonych w grube talarki
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 25 dag fasoli czerwonej z puszki, odsączonej i wypłukanej pod wodą
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • 4 jaja

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, cebulę, paprykę. Po 5 minutach dodaj przecier pomidorowy, fasolę, kminek, papryki, oliwki i delikatnie wszystko wymieszaj, aby nie uszkodzić fasoli. Smaż na maleńkim ogniu przez 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na wierzch wbij jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smaż kilka minut, aż jajka się zetną. Posyp posiekaną kolendrą i zmiażdżonymi orzeszkami.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy