Reklama

Jajko sadzone w naleśniku

To danie idealnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie.

Składniki

  • 20 dag mąki gryczanej
  • szczypta soli morskiej
  • pół łyżki oleju
  • 2 jajka lok. 3 szklanek wody
  • szynka
  • ser

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jedno jajko i olej. Mieszając, stopniowo dolewaj wodę, możesz użyć trzepaczki albo miksera. Ciasto ma być bez grudek. 

2. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni naleśnikowej (możesz posmarować powierzchnię odrobiną oleju) z każdej strony po ok. 20 sekund. 

3. Gdy już usmażysz wszystkie naleśniki, jeden z nich zostaw na patelni. Na środek wbij jajko, a po bokach ułóż kawałki szynki i sera. Złóż 4 krawędzie naleśnika do środka tak, by powstał rodzaj koperty. 

Reklama

4. Smaż jeszcze przez kilka minut, aż całe białko będzie ścięte. Ostrożnie zsuń naleśniki na talerz. W ten sam sposób przygotuj pozostałe naleśniki. Możesz je udekorować rukola i pomidorkami cherry. 

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy