Reklama

Jak gotować brokuły, by były zdrowe

Niektóre produkty ugotowane "na miękko", nie tylko tracą swoje prozdrowotne właściwości, ale wręcz stają się szkodliwe - twierdzi francuski kardiolog dr Frederic Saldmann.

Jako  przykład podaje brokuły. To prawdziwa skarbnica zdrowia. Są bogate w witaminy i błonnik, zapobiegają chorobom serca, a nawet niektórym nowotworom - ale tylko pod warunkiem, że zostaną ugotowane al dente.

Warzywa najlepiej pokroić na duże kawałki, a potem na chwilę (2 - 3 minuty) wrzucić do minimalnej ilości wrzątku. Dr Saldmann radzi, by na pozostałej po gotowaniu wodzie zrobić zupę lub sos.

W ten sposób maksymalnie wykorzystamy składniki odżywcze brokułów.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy