Reklama

Jak gotować oszczędnie?

Kilka właściwych nawyków sprawi, że zapłacisz mniej za prąd i gaz zużyte podczas przygotowania posiłków.

Przyrządzaj jednocześnie cały obiad w piekarniku. Zamiast na gazie osobno gotować ziemniaki i smażyć mięso, upiecz je razem.

Wyłączaj piekarnik na 5-10 minut przed zakończeniem pieczenia. Temperatura nie spadnie i ciasto czy zapiekanka się dopieką.

Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Każde otwarcie drzwiczek powoduje, że 10 proc. ciepła "ucieka" na zewnątrz.

Regularnie odkamieniaj czajnik elektryczny. Kamień osiadający na dnie i grzałce wydłuża gotowanie wody.

Przykrywaj garnek w czasie gotowania. Pod przykrywką potrawy szybciej się ugotują, a ty oszczędzasz nawet do 30 proc. energii elektrycznej lub gazu.

Reklama

Nie stawiaj dużego garnka na mały palnik ani małego na duży. W pierwszym wypadku minie sporo czasu, nim potrawa zacznie się gotować. A jeśli ogień sięga poza obwód dna, marnuje się nawet 20 proc energii.

Owoców i warzyw nie myj pod kranem. Możesz to zrobić w wypełnionej wodą misce albo zlewie.

Ziemniaki i warzywa zalewaj minimalną ilością wody. Wystarczy, że będą w niej zanurzone, żeby się ugotowały.

Zmywarkę włączaj dopiero wtedy, gdy jest pełna. Jeśli naczynia nie są bardzo zabrudzone, zrezygnuj z mycia wstępnego i uruchom program oszczędnościowy.

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: gotowanie | oszczędność | kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy