Reklama

Jak przygotować pyszne ziemniaki?

Podpowiadamy, jak przygotować ziemniaki, by zachwycały smakiem.

Aby mieć gwarancję smaku oraz idealnej konsystencji młode ziemniaki gotuj w skórce. Zalewaj je osolonym wrzątkiem - nie stracą składników odżywczych. 

Jeśli do wody dodasz łyżeczkę masła, szybciej staną się miękkie. 

Ziemniaki gotuj na bardzo małym ogniu, pod przykryciem - gdy ogień będzie zbyt duży, bulwy z wierzchu rozpadną się, a w środku pozostaną twarde. 

Pod koniec gotowania dodaj do ziemniaków odrobinę soku z kwaszonych ogórków - bulwy pozostaną zwarte i nie będą się rozpadać przy krojeniu. Ziemniaki w mundurkach nie popękają, gdy wlejesz do wody łyżeczkę soku z cytryny. 

Reklama

Bogatszy zapach uzyskasz, jeśli do gotowania dodasz dwa ząbki czosnku. Możesz też wrzucić ulubione zioła.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy