Reklama

Jesienna zupa

Idealna na chłodne dni.

Składniki

  • 6 niedużych czerwonych papryk
  • czerwona cebula
  • papryczka chili
  • po 200 g porów i selera
  • 5–6 gałązek oregano
  • 1 l warzywnego bulionu
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • oliwa z oliwek

Umyte papryki przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy paprykę skórą do góry i pieczemy 20 minut w 200ºC, studzimy. 

Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Umyty por kroimy w krążki, a obrany seler na mniejsze kawałki. Oregano siekamy. 

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę z papryczką chili, dodajemy por, seler, zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą, 3/4 oregano i gotujemy 20 minut. 

Ostudzoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotujących się warzyw, doprawiamy ostrą papryką w proszku i dusimy jeszcze kilka minut. 5. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Posypujemy pozostałym oregano i podajemy ciepłą. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy