Reklama

Kalarepy faszerowane kaszą i warzywami

Młoda kapusta, rzodkiewka czy kalarepa to bogactwo smaków. Nowalijki warto jeść gotowane, pieczone i oczywiście surowe. Dodaj do nich trochę kaszy lub mięsa i pyszny obiad gotowy!

Składniki

  • 4 duże kalarepy
  • 2 ząbki czosnku
  • marchew
  • 5 rzodkiewek
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej lub pęczak
  • czubata łyżka sera typu feta
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Odkrój wierzchy kalarep i używając dużej łyżki, wydrąż środek. Uważaj, aby nie naruszyć spodu. Wyjęty miąższ pokrój w drobną kostkę. 

2. Obierz i posiekaj marchew. Podsmaż ją na dwóch łyżkach oleju. Gdy się zarumieni, dodaj obrany i pokrojony czosnek. Smaż jeszcze dwie minuty, a następnie wlej bulion i dodaj kaszę. Wsyp szczypiorek, a potem dodaj pokrojone rzodkiewki, posiekany miąższ kalarep, szczyptę soli i pierzu. Wszystko wymieszaj. 

3. Napełnij farszem kalarepy i ułóż je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oleju. 

Reklama

4. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wstaw naczynie z kalarepami i piecz przez około 25 minut. 

5. Ser typu feta pokrój lub pokrusz i ułóż na wierzchu dania.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy