Reklama

Karczek z rusztu w musztardowej marynacie

Soczyste mięso pieczone w aromatycznej, miodowej marynacie. Do tego smakowita sałatka z gruszkami i awokado. Brzmi jak obiad idealny?

Składniki

  • 700 g karczku wieprzowego
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 7 łyżek musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 3 łyżki powideł
  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 ziarenek jałowca
  • gałązka rozmarynu

Składniki na sałatkę

  • mieszanka sałat
  • 1 awokado
  • 2 gruszki
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • sok z limonki
  • listki mięty do dekoracji

Składniki na sos

  • 4 łyżki wina z sokiem z limonki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • kawałek papryczki chili
  • szczypta soli

Przepis pochodzi z 331. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia.

Przygotować marynatę. Musztardę wymieszać z olejem, powidłami i syropem klonowym. Dorzucić pokrojony czosnek i rozgniecione ziarenka jałowca.

Tak przygotowaną bejcą pokryć kawałki mięsa. Na wierzchu ułożyć rozmaryn. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (wyjąć na godzinę przed grillowaniem). Upiec z obu stron na mocno rozgrzanym ruszcie.

Z awokado usunąć pestkę, wyjąć miąższ i pokroić na plasterki. Z gruszek wyciąć gniazda nasienne i też pokroić. Owoce przełożyć do miski, zalać winem wymieszanym z sokiem z limonki. Odstawić na kilkanaście minut.

Sałaty przełożyć do miski, wymieszać. Dodać odcedzone owoce oraz pokruszony ser pleśniowy. Polać sosem (składniki wystarczy wymieszać), udekorować liśćmi mięty i od razu podawać. 

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy