Reklama

Karnawałowe oponki

Czas na słodkie szaleństwo! Polecamy prosty przepis na smakowite, puszyste oponki.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g twarogu tłustego
  • 100 g cukru
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 700 ml oleju do smażenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki spirytusu

Sposób przygotowania:

Mąkę, sól i sodę przesiewamy przez sito. Twaróg, cukier, żółtka, śmietanę oraz spirytus ucieramy razem, a następnie dodajemy do przesianej wcześniej mąki. Mieszamy całość do uzyskania zwartej konsystencji. Wygniatamy na gładkie ciasto przez około 4 minuty. Na stolnicy wałkujemy placek grubości ok. 1 cm. Wycinamy szklanką kółka, a w środku za pomocą kieliszka wycinamy mniejsze tak, aby powstała oponka. Przygotowane oponki smażymy na złoty kolor w oleju, rozgrzanym do 180°C przez około 1 min. z każdej strony. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy