Reklama

Karpatka z malinami

Słodkości z aksamitnie kremowym wypełnieniem to coś, czemu żaden z domowników się nie oprze.

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 150 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • garść malin (innych owoców)
  • cukier puder do posypania

Składniki na krem

  • 3 szklanki mleka
  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 250 g masła

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlej wodę. Dodaj masło i zagotuj. Wsyp mąkę i, energicznie mieszając drewnianą łyżką, utrzyj na gładką masę. Gotuj 2 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmij. Po wystudzeniu dodaj jajka i proszek do pieczenia. Dwie blachy o wym. 24 x 35 cm natłuść i wysyp mąką. W każdej rozprowadź łyżką po 1/2 ciasta. Piecz 30 minut w 190°C. 

2. Zagotuj 2 szklanki mleka. W pozostałym wymieszaj budyń, cukier i cukier wanilinowy. Wlej do gotującego się mleka i zagotuj. Wystudź. 

Reklama

3. Miękkie masło utrzyj na puch. Miksując, dodawaj po łyżce budyniu. Krem rozsmaruj na jednym blacie ciasta. Rozłóż maliny. Przykryj drugim blatem. Schłodź w lodówce. Posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy