Reklama

Kaszotto

Zdrowa, szybka i smaczna potrawa.

Składniki

  • szklanka palonej kaszy gryczanej
  • jajko
  • 10 dag grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku
  • 3 łyżki grubo pokrojonej natki
  • sól i pieprz

Kaszę połącz z lekko ubitym jajkiem i wsyp do rozgrzanego rondla. Praż chwilkę, aż kasza zacznie ładnie pachnieć, a ziarenka oddzielą się od siebie.

Wlej dwie szklanki wrzącej wody, dodaj pół łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie prawie całą wodę. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

W tym czasie podsmaż orzechy na połowie masła, przez 5 minut, mieszając. Przesyp je do miski.

W rondlu rozgrzej pozostałe masło z oliwą. Zeszklij posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem. Dodaj kaszę, orzechy włoskie i natkę, przypraw do smaku solą i pieprzem. 

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy