Reklama

Kawowy „Faryzeusz”

Subtelny smak.

Czas przyrządzenia: 2 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 25 g gorzkiej czekolady
  • 150 g śmietany kremówki
  • 6 jajek
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki brązowego rumu
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kakao do oprószenia

1. Gorzką czekoladę zetrzeć na grube wiórki (najłatwiej zrobić to nożem szczelinowym do obierania warzyw). Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.

2. Żółtka razem z cukrem i cukrem wanilinowym ucierać około 10 minut w kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, zdjąć ją z ognia. Połączyć z rozpuszczalną kawą i rumem. Białka ubić na sztywną pianę.

3. Pianę z białek delikatnie domieszać do masy kawowej. Krem przełożyć do czterech pucharków. Na wierzchu każdej porcji deseru położyć rozetkę bitej śmietany. Deser posypać kakao i udekorować wiórkami czekoladowymi.

Reklama


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy