Reklama

Klasyczne tiramisu

I jak tu nie kochać słodyczy, kiedy dosłownie rozpływają się w ustach. O ich wyjątkowym charakterze decyduje zastosowany krem.

Składniki

  • 75 dag serka mascarpone, schłodzonego
  • 4 jajka
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy (wystudzonej)
  • kakao do oprószenia
  • 50 ml likieru Amaretto

Sposób przygotowania:

1. Żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj na jednolitą, kremową masę. Małymi porcjach dodawaj mascarpone i ucieraj. Wlej kieliszek likieru i zmiksuj. 

2. W drugim naczyniu ubij na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie połącz z masą serową, w trzech turach. 

3. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. 

4. Każdy biszkopt zanurz na krótko w kawie i ułóż w formie jeden obok drugiego. Przykryj połową masy serowej i ponownie ułóż ciastka. Wyłóż resztę masy i wyrównaj. 

Reklama

5. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem obficie oprósz kakao.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy