Reklama

Klopsiki indycze

Mięso z indyka jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na dnę moczanową (podagrę) ze względu na minimalną zawartość puryn.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duży strąk czerwonej papryki
  • ½ strąka żółtej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 500-700 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta kurkumy
  • 50 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Bułkę zalej wodą i odstaw na ok. 10 min. 1 cebulę drobno posiekaj, drugą pokrój w piórka. Marchewki oraz pietruszkę obierz. 1 marchewkę zetrzyj na tarce. Pozostałe marchewki oraz pietruszkę pokrój w kostkę. ¼ strąka czerwonej papryki pokrój w bardzo małą kostkę. Pozostałe pokrój w większą. 

2. Do mięsa dodaj odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę, startą marchewkę, pokrojoną w małą kostkę paprykę, jajko oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Z masy uformuj klopsiki. Obtocz je w mące. 

3. Na 2 łyżkach oleju zeszklij cebulę, oprósz kurkumą. Do garnka wlej bulion. Dodaj cebulę i pozostałe warzywa. Gotuj ok. 10 min. Wrzuć klopsiki. Gotuj na średnim ogniu 30-40 min. Wlej śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw. 

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy