Reklama

Klopsiki sojowe

Składniki na 4 porcje

  • 60 dag tofu
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kaparów
  • 80 dag ziemniaków
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5-6 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • po 1/2 szklanki mleka, białego wina i śmietany 22 proc.
  • 1/2 cytryny
  • 4 łyżki musztardy
  • 7 łyżek masła l sól, pieprz

1. Cebulę posiekać  w kostkę, zeszklić na łyżce masła. Przełożyć do miski, przestudzić. Dodać jajka,  bułkę tartą, 3 łyżki posiekanej natki, 3 łyżki musztardy, pokruszone tofu, połowę kaparów. Doprawić do smaku (uważać z solą, kapary są słone!).

2. Masę wyrobić, uformować 12 klopsików, usmażyć na 2 łyżkach masła. Osobno zasmażyć mąkę na 3 łyżkach masła, wlać wino i bulion, dodać resztę musztardy, sok z cytryny, gotować 10 min. Dodać resztę kaparów, śmietanę, dusić 5 min, doprawić.

3. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić. Rozgnieść, dodać gorące mleko, resztę masła, doprawić, wymieszać, posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów. Klopsy podawać z sosem i ziemniakami,  udekorować resztą natki.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy