Reklama

Kokosowy dal z soczewicy

Składniki

  • 3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2-3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżka ziaren musztardowca lub kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • olej

Rozgrzej w garnku 2-3 łyżki oleju. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie podsmaż ją przez 1-2 minuty. Dodaj wszystkie przyprawy, a po kolejnych 2 minutach pomidory z puszki. Dokładnie wymieszaj. 

Dodaj soczewicę i wlej 5-6 szklanek wody. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut, aż soczewica wchłonie część wody.

Odlej 4 łyżki mleka kokosowego, a resztę dodaj do potrawy. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą.

Rozlej gorący dal do miseczek. Na każdym zrób zakręconą ścieżkę z mleka kokosowego. Podawaj gorący, np. z paluszkami chlebowymi. 

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy