Reklama

Kolacyjna zapiekanka warzywna

Zapiekana idealna nie tylko na kolację.

Składniki

  • 1/2 pęczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 ziemniaki
  • 700 g buraków
  • 100 ml oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 100 g sera gruyère
  • 3 łyżki pestek dyni
  • masło do formy

1. Tymianek opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Trochę tymianku pozostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Buraki obierz, umyj, pokrój w cienkie plasterki. 

2. Plasterki ziemniaków i buraków wymieszaj z czosnkiem, tymiankiem i olejem. Posyp solą, pieprzem i odrobiną cukru. Ser gruyère zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Żaroodporną formę posmaruj masłem. Ułóż w niej przygotowane warzywa. Posyp serem. Przykryj kawałkiem folii aluminiowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 50 minut. Około 20-25 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika usuń folię. 

Reklama

3. Pestki dyni zrumień na suchej patelni, mieszaj, aby się nie przypaliły. Gotową zapiekankę posyp uprażonymi pestkami dyni oraz odłożonymi listkami tymianku.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka | Zapiekanka warzywna | Kolacja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy