Reklama

Kotleciki warzywne w płatkach owsianych i migdałach

Złocista chrupiąca owsiano-migdałowa panierka, ziemniaczano-marchewkowe wnętrze, czyli idealne połączenie na warzywny obiad.

Składniki

  • 300 g ziemniaków
  • 300 g marchwi
  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 1/2 pęczka dymki ze szczypiorem
  • jajo
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 10 g płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania: 

Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. 

Dymkę ze szczypiorkiem kroimy w cienkie krążki. 

Ugotowaną marchewkę i ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy 140 g płatków owsianych, jajo, dymkę ze szczypiorkiem, gałkę muszkatołową, doprawiamy pieprzem, solą i mieszamy, by składniki się połączyły. Gdyby ciasto było za rzadkie, możemy zagęścić je mąką ziemniaczaną. 

10 g płatków owsianych mieszamy na talerzu z płatkami migdałowymi. Rękoma skropionymi wodą formujemy z ciasta nieduże klopsiki. Każdy obtaczamy w panierce z płatków. 

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki około 5 minut z każdej strony na jasnozłoty kolor. Przekładamy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło z surówkami. Albo na zimno, jako przekąskę, z różnymi dipami

Zobacz także:  

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: Kotleciki | warzywa | ziemniaki | marchewka | płatki owsiane | migdały
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy