Reklama

Kotleciki z kaszy bulgur

Kasze są pożywne, zdrowe i lekkostrawne.

Składniki

  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g sera feta
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj kaszę, mieszając smaż około 2 min. Następnie wlej podgrzany bulion, mieszając gotuj na małym ogniu 10-15 minut.

Ser feta pokrój w drobną kostkę. Do miski włóż wystudzoną kaszę, dodaj jajko, mąkę, ser feta oraz posiekaną natkę. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy 8 kotlecików. Usmaż na mocno rozgrzanym oleju a następnie ułóż na papierowym ręczniku, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubioną surówką lub warzywami na ciepło.

Reklama

Rada: Do kotlecików świetnie pasuje też dip jogurtowo-czosnkowy. Wystarczy wymieszać 200 g gęstego jogurtu naturalnego z 2 dużymi ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę i 2 łyżkami majonezu i doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy