Reklama

Kotlety z buraka

Kuchnia bez mięsa wcale nie jest nudna. Tradycyjnego mielonego można zrobić w wersji w pełni wegetariańskiej- na bazie buraków i ciecierzycy. Smak? Palce lizać!

Składniki

  • 200 g ciecierzycy
  • 250 g buraków średniej wielkości cebula
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy


Ciecierzycę płuczemy, zalewamy 600 ml wody i odstawiamy na noc. Gotujemy w tej samej wodzie 45-60 minut, aż będzie miękka. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a umyte i obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy cebulę. Dodajemy kminek, pieprz cayenne i bułkę tartą, mieszamy i smażymy jeszcze dwie minuty. Cebulę przekładamy do miski, dodajemy 2/3 buraków i ciecierzycy, doprawiamy pieprzem, solą i miksujemy blenderem. Następnie łączymy z żółtkami, pozostałymi burakami i ciecierzycą, mieszamy. 

Reklama

Z powstałej masy formujemy osiem okrągłych kotlecików o średnicy około 6 centymetrów. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oleju i smażymy kotleciki z obu stron. Osączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i podajemy. 

Zobacz także: 


Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy